Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

ΣΕΙΣΜΟΣ

Από χθές που έγιναν οι δύο σεισμοί στη Μεθώνη Μεσσηνίας (υπάρχει και Μεθώνη Πιερίας για να μην ξεχνιόμαστε) εκεί κοντά στα 6,5 ρίχτερ, γίναμε μάρτυρες ενός πολέμου «επιστημόνων» κυρίως, που έχουν διχάσει και τους υπόλοιπους που ασχολήθηκαν με το θέμα σε δύο στρατόπεδα. Η βάση όλης αυτής της αντιπαλότητας πολιτική.
Ναι φίλοι μου. Ο σεισμός απέκτησε χρώμα. Πολιτικό χρώμα. Άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες επιμένουν ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είχε και οσμή. Μύριζε μούχλα, καθ’ ότι πράσινος και επίκειται η άφιξη γευσιγνωστών για να αποφανθούν για τη γεύση του. Οπότε οι διαδόσεις περί ΑΧΡΩΜΟΥ, ΑΟΣΜΟΥ, ΑΓΕΥΣΤΟΥ κρίνονται ως παραπλανητικές και ως τέτοιες απορρίπτονται.


Οι γαλαζοπράσινοι λοιπόν σεισμολόγοι και λοιποί συναφείς «επιστήμονες», επιδόθηκαν σε έναν άνευ προηγουμένου αλληλοσπαραγμό για το ποιος θα εκτεθεί περισσότερο. Τελικός στόχος τα σεισμολογικά κονδύλια. Σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ είναι το πακέτο που διεκδικούν οι διάφορες σεισμολογικές ομάδες. Ποιος θα πάρει περισσότερα για να επεκτείνει την έρευνά του, που σημαίνει ότι όλο και κάτι θα μείνει για να γλείψουμε κανένα κοκαλάκι.
Κάποιον διαγωνισμό θα κάνουμε για την προμήθεια ειδικού υλικού, άρα μίζες.
Όλο και κάποιους θα προσλάβουμε για να χειρισθούν τα μηχανήματα, να καταγράψουν και να επεξεργασθούν τα δεδομένα, άρα ρουσφέτι.
Να λοιπόν γιατί ο σεισμός έχει χρώμα.
Να λοιπόν γιατί σκοτώνονται στα παράθυρα.
Όπου υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, κονδύλια, προσλήψεις, δηλαδή μίζες και ρουσφέτια, η συμπεριφορά των εμπλεκομένων είναι η ίδια.
Αλληλοσπαραγμός.
Τα ίδια κάνουν οι πολιτικοί, τα ίδια οι δημοσιογράφοι (μεγαλοδημοσιογράφοι για να μη τους τσουβαλιάζουμε όλους), τα ίδια οι συνδικαλιστές (βλέπε εργατοπατέρες), τα ίδια οι …… , τα ίδια ….., τα ίδια ….. τα ίδια.
Στο θέμα όμως τώρα αυτού του σεισμού.
Η ομάδα ΒΑΝ ισχυρίζεται ότι προέβλεψε το σεισμό.
Είδα χθές τον κ. Τσελέντη, μετά τους σεισμούς, να επιδεικνύει ένα χάρτη με γραμμοσκιασμένο το δυτικό μέρος της Πελοποννήσου και την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάτρας, Πύργου και Καλαμάτας συμπεριλαμβανομένου του επίκεντρου του σεισμού.
Ο Χάρτης αυτός φαίνεται να κατασκευάστηκε μετά το σεισμό.
Γιατί σε όλες τις αναφορές πριν από το σεισμό δεν υπάρχει παρόμοιος χάρτης.
Και μόνο αυτό καθιστά τους κ. Τσελέντη και Χουλιάρα (ο οποίος επέδειξε παρόμοιο χάρτη) αναξιόπιστους με αποτέλεσμα να χάνουν το όποιο δίκιο πιθανόν να έχουν.
Και εξηγούμαι:
Εντόπισα δύο αναφορές για τον επικείμενο σεισμό στις 10 Φεβρουαρίου.
Η πρώτη στο Έθνος της Κυριακής,
όπου πέρα από τα υπόλοιπα αναφέρει μια «υπό μελέτη περιοχή» η οποία ουδεμία σχέση έχει με το επίκεντρο του σεισμού.
Η δεύτερη αναφορά του μπλοκ GREECE-SALONIKA, η οποία μάλλον έχει αντιγραφεί από το Έθνος, στις 10 Φεβρουαρίου έχει τον παρακάτω Χάρτη που απεικονίζει την «υπό μελέτη περιοχή».

Τέλος υπάρχει και η μελέτη της ομάδας ΒΑΝ που δημοσιεύθηκε στη βάση δεδομένων του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου την οποία βέβαια μόνο οι ειδικοί επιστήμονες μπορούν να αξιολογήσουν.
Πάντως πουθενά στη δημοσιευμένη μελέτη δεν είδα το σχεδιάγραμμα που έδειξαν οι Τσελέντης και Χουλιάρας.
Το σχέδιο Νο 13 που απεικονίζει την «υπό μελέτη περιοχή» δεν έχει καμία σχέση με το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού.
Αν από την «υπό μελέτη περιοχή» χαράξουμε κύκλο με ακτίνα την απόσταση της περιοχής πρόβλεψης και το επίκεντρο του σεισμού της Μεθώνης τότε το πιθανό επίκεντρο μπορεί να ήταν μέσα σε μία περιοχή που περικλείεται από την Κέρκυρα, Λάρισα, Εύβοια, τις Δυτικές Κυκλάδες ως την Πάρο και όλη την Πελοπόννησο.
Δηλαδή η μισή Ελλάδα.
Και ο χρόνος που μεσολαβεί από τα σήματα ως το σεισμό;
Στην μελέτη οι περιπτώσεις που δίνονται ως επιτυχείς προβλέψεις έχουν χρονική απόσταση μεταξύ σημάτων και γεγονότος από 45 έως 70 μέρες.
Στην περίπτωση του σεισμού της Μεθώνης έχουμε 35 μέρες.
Το μέγεθος ορίστηκε ως 6+ ριχτερ.
Το βάθος;
Αυτός ο σεισμός ήταν στα 30 χλμ. και στη θάλασσα.
Αν ήταν στα 80 χλμ. ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Αν ήταν στα 10 χλμ. κάτω από κατοικημένη περιοχή μπορεί να είχαμε και νεκρούς.
Αν η πρόβλεψη ήταν 7+ τι έπρεπε να κάνουμε;
Να αδειάσουμε τη μισή Ελλάδα για δύο μήνες;


Τι σημαίνει αυτό;
Ότι το ΒΑΝ δεν μπορεί να προβλέψει σεισμούς ΣΗΜΕΡΑ με τρόπο χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο.
Από την άλλη έχουμε τους σεισμολόγους που σήμερα είναι στα πράγματα και εναντιώνονται στο ΒΑΝ. Ο καλύτερος απ’ αυτούς ο Παπαδόπουλος με την εμφάνιση του χθες στα ΜΜΕ ήταν επιεικώς απαράδεκτος. Ο τρόπος που αντιμετώπισε την μελέτη του ΒΑΝ ήταν άκρως απαξιωτικός και τον μόνο που εξέθεσε ήταν ο εαυτός του.
Ο κ. Βαρώτσος και η ομάδα του σίγουρα έχουν κάτι αξιοποιήσιμο.
Θέλει πολύ δουλειά όμως. Και θέλει χρήματα για να προχωρήσει η έρευνα.
Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να μας λένε ότι σε 2-3 μέρες θα γίνει σεισμός 7,5 ρίχτερ άρα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας και να επιστρέψουμε μετά το σεισμό. Όπως μας λένε για το χιονιά που έρχεται το επόμενο τριήμερο.
Σήμερα όμως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
Η δυνατότητα που υπάρχει είναι να χρηματοδοτήσουμε έρευνες σαν αυτή του ΒΑΝ και να εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα όντως θα πάνε στην έρευνα και όχι να γίνουν καμιά Porsche όπως έκαναν άλλοι «ερευνητές» στο Πάντειο.
Θα μου πείτε ποιος είμαι εγώ που ασχολούμαι με τα σεισμολογικά;
Είμαι αυτός που πληρώνει αυτές τις έρευνες. Ο απλός φορολογούμενος πολίτης.
Και σίγουρα μου πέφτει περισσότερος λόγος απ’ αυτά τα λαμόγια που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τους φόρους μας σήμερα.
Άλλωστε εμάς δεν προσπάθησαν να πείσουν οι σεισμολόγοι με τις παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ;